Register

Spara el med den bästa energimätaren 2023


Med en energimätare kan du ta reda på vilka elslukare du har i hemmet för att lättare kunna göra besparingar på elräkningen. Här går vi igenom vad en energimätare är och vilka modeller som är bäst just nu.

Bäst i test
Garo
108047 Energimätare
Elektronisk räknare som bara är tre moduler bred.
Bästa prisvärda
Elmätare
DIN-montage
Mätare med minnesfunktion till ett humant pris.
Bra val
Eltako
DSZ15WDM
Noggrann energimätare med IP50-klassning.
Bästa för 1-fas
Finder
F7E1682300000
Prisvärd energimätare för 1-fasgrupper.
Bäst i test
Bäst i test

Garo
108047 Energimätare

Elektronisk räknare som bara är tre moduler bred.

Garo
108047 Energimätare

Elektronisk räknare som bara är tre moduler bred.

Produktegenskaper

 • 3 fas
 • Max ström: 6 A
 • Kapslingsklass: IP20
 • Med låskod

Produktöversikt

Digital energimätare från Garo för mätning av förbrukning för 3-fassystem. Enheten går att placera i alla elcentraler som har DIN-montage, och då den endast är tre moduler bred så tar den minimalt med plats. Displayen är lätt att läsa av, där kan du läsa av den totala förbrukningen i kWh samt den momentana förbrukningen i kW. Med displayknapparna kan du navigera i enheten och även få fram information om spänning och ström per fas. Om fasföljden skulle vara felaktig kommer detta visas med en visuell larmfunktion i displayen.

Se priser på Garo 108047 Energimätare


Bästa prisvärda
Bästa prisvärda

Elmätare
DIN-montage

Mätare med minnesfunktion till ett humant pris.

Elmätare
DIN-montage

Mätare med minnesfunktion till ett humant pris.

Produktegenskaper

 • 3 fas
 • Max 100 A
 • Minnesfunktion

Produktöversikt

Med denna energimätare kan du enkelt hålla koll på din förbrukning hemma. Den kan mäta förbrukning i exempelvis garage eller varmvattenberedaren, förutsatt att de har egna 3-fas grupp. Enheten har en blinkande lysdiod på 800 mp/kWh och är sju moduler bred.

Se priser på Elmätare DIN-montage


Bra val
Bra val

Eltako
DSZ15WDM

Noggrann energimätare med IP50-klassning.

Eltako
DSZ15WDM

Noggrann energimätare med IP50-klassning.

Produktegenskaper

 • IP50-klassning
 • För trefassystem
 • Tydlig display

Produktöversikt

Eltako DSZ15WDM är en noggrann, digital energimätare som mäter förbrukning i trefassystem. Denna modulära enhet monteras på DIN-skena. Mätaren har en tydlig display och det är enkelt att navigera mellan olika funktioner.

Energimätaren har en IP50-klassning och den maximala strömmen ligger på 5 A. 

Se priser på Eltako DSZ15WDM


Bästa för 1-fas
Bästa för 1-fas

Finder
F7E1682300000

Prisvärd energimätare för 1-fasgrupper.

Finder
F7E1682300000

Prisvärd energimätare för 1-fasgrupper.

Produktegenskaper

 • Upp till 65 A
 • Lätt att montera
 • Mycket för pengarna

Produktöversikt

Finder F7E1682300000 är särskilt utformad för att mäta energiåtgången i enfasgrupper. Den maximala strömmen ligger på hela 65 A, vilket är ovanligt mycket. Detta är en högkvalitativ energimätare som är lätt att montera. Här får du också mycket för pengarna. 

Tänk på att du behöver en adapter på att fästa denna mätare på en DIN-skena.   

Se priser på Finder F7E1682300000


bästa elmätaren


Vill du ta reda på vilka apparater som står för den största elkostnaden hemma? Då bör du skaffa dig en energimätare. Det är ett praktiskt instrument som mäter olika hushållsapparaters energiförbrukning

Vad är en energimätare?

En energimätare, även kallad elmätare, är en produkt som mäter hur mycket el som olika apparater konsumerar. Med hjälp av elmätare kan du få reda på hur mycket energi som din dator, tv, kyl, frys och hårtork konsumerar. Det här det lättare för dig att hålla koll på din löpande elförbrukning och identifiera eltjuvarna i hemmet.

Med en energimätare kan du även se hur mycket ström olika apparater drar i stand-by läge. Genom att identifiera elförbrukningen kan du göra smarta val, exempelvis stänga av vissa apparater när de inte används och spara tusentals kronor varje år. Elförbrukningen mäts i kWh och i vissa mätare kan du ställa in elpriset för att snabbt omvandla förbrukningen till kronor vilket ger en lättförståelig kostnadsöverblick.

Hur fungerar en energimätare?

Energimätarna är lätta att använda och har blivit populära i svenska hem. Det finns olika sorters energimätare, men den vanligaste sorten kopplas in i eluttaget och därefter kopplar du in apparaten som du vill mäta direkt i elmätaren. I vissa mätare kan du stänga av apparaten och se hur mycket el den drar i stand-by läge.

I mätare som är mer avancerade kan du ställa in elpriset direkt i mätare för att få kostnaden för elförbrukningen. Vissa mätare har även inställningar för natt och dag samt olika eltariffer.

Det finns även högteknologiska elmätare som använder sig av en trådlös mottagare på mätaren istället för att mäta strömförbrukning direkt i eluttaget. Den här typen av mätare kostar mycket mer, men den kan å andra sidan läsa hela hushållets elförbrukning på en gång. Du ser förändringen i elförbrukningen genom att sätta på och stänga av apparaterna.

Hur används en energimätare?

Det finns olika sätt att mäta elförbrukningen med en mätare, men de två vanligaste sätten är följande:

1. Koppla in mätaren och apparaten och mät förbrukningen i exakt en timme. Multiplicera med 24 för att få kostnaden per dygn. Det här sättet är framför allt bra om du vill testa stand by-läget.

2. Koppla in mätaren och låt den sitta under längre tid, exempelvis en vecka, tillsammans med apparaten. Det är bra sätt att se hur förbrukningen ser ut över tid. Det är särskilt bra för apparater som du använder ibland, exempelvis tv-spel, tv och luftavfuktare.

Att tänka på vid köp av en energimätare

Det finns många olika elmätare på den svenska marknaden. Priset för en mätare varierar från en hundralapp till över tusen kronor. Det är viktigt att läsa på om de olika mätarna och deras funktioner för att välja en som passar just ditt behov. Här kan du läsa om vad du bör tänka på innan du köper en energimätare.

Precision & Kvalitet

När det gällde precision och kvalitet skiljer det sig enormt mellan olika energimätare. Många billiga varianter kan inte visa låga effekter (0-6 Watt) vilket gör det svårt att testa apparatens energiförbrukning i stand by-läge. Generellt ger de dyrare mätarna ett mer korrekt resultatet än de billigare, både vid höga och låga effekter. Med en bra 230Energimätare kan du få korrekta mätningar på alla apparater i hemmet.

Pris

Pris är för de flesta en mycket viktig faktor när nya produkter ska inhandlas. När det gäller energimätare lönar det sig att inte köpa den billigaste modellen. Du får nämligen vad du betalar för och en billig mätare kan ge missvisande resultat. Om du vill ha en pålitlig mätare som snabbt ger korrekta resultat bör du köpa en av premiummodellerna. Priset för en elmätare är 100-2000 kronor beroende på modell.

Modell

Det finns i princip två olika energimätare; en trådlös modell och en modell som sätts i eluttaget. Den absolut vanligaste mätaren är den som du kopplar in i eluttaget. Den är betydligt billigare än den trådlösa modellen och det tar även längre tid att mäta olika apparater.


Redaktionen
Elektriker.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Du kan använda elmätaren till alla apparater som drar ström, exempelvis mobilladdare, dator, tv, kyl, frys, hårtork, luftavfuktare, tv-spel, vattenkokare, brödrost och lampor.
 • Alla som vill få bättre koll på sin energiförbrukning bör använda en energimätare. Om du exempelvis tycker att din elräkning är väldigt hög kan det vara en god idé att se över vilka apparater som drar mest ström hemma.
 • Elförbrukningen mäts i kWh vilket är en förkortning för kilowattimme.