Register

Bästa energimätaren 2021


Med en energimätare kan du ta reda på vilka elslukare du har i hemmet för att lättare kunna göra besparingar på elräkningen. Här går vi igenom vad en energimätare är och vilka modeller som är bäst just nu.

Redaktörens val:


Vill du ta reda på vilka apparater som står för den största elkostnaden hemma? Då bör du skaffa dig en energimätare. Det är ett praktiskt instrument som mäter olika hushållsapparaters energiförbrukning

Vad är en energimätare?

En energimätare, även kallad elmätare, är en produkt som mäter hur mycket el som olika apparater konsumerar. Med hjälp av elmätare kan du få reda på hur mycket energi som din dator, tv, kyl, frys och hårtork konsumerar. Det här det lättare för dig att hålla koll på din löpande elförbrukning och identifiera eltjuvarna i hemmet.

Med en energimätare kan du även se hur mycket ström olika apparater drar i stand-by läge. Genom att identifiera elförbrukningen kan du göra smarta val, exempelvis stänga av vissa apparater när de inte används och spara tusentals kronor varje år. Elförbrukningen mäts i kWh och i vissa mätare kan du ställa in elpriset för att snabbt omvandla förbrukningen till kronor vilket ger en lättförståelig kostnadsöverblick.

Hur fungerar en energimätare?

Energimätarna är lätta att använda och har blivit populära i svenska hem. Det finns olika sorters energimätare, men den vanligaste sorten kopplas in i eluttaget och därefter kopplar du in apparaten som du vill mäta direkt i elmätaren. I vissa mätare kan du stänga av apparaten och se hur mycket el den drar i stand-by läge.

I mätare som är mer avancerade kan du ställa in elpriset direkt i mätare för att få kostnaden för elförbrukningen. Vissa mätare har även inställningar för natt och dag samt olika eltariffer.

Det finns även högteknologiska elmätare som använder sig av en trådlös mottagare på mätaren istället för att mäta strömförbrukning direkt i eluttaget. Den här typen av mätare kostar mycket mer, men den kan å andra sidan läsa hela hushållets elförbrukning på en gång. Du ser förändringen i elförbrukningen genom att sätta på och stänga av apparaterna.

Hur används en energimätare?

Det finns olika sätt att mäta elförbrukningen med en mätare, men de två vanligaste sätten är följande:

1. Koppla in mätaren och apparaten och mät förbrukningen i exakt en timme. Multiplicera med 24 för att få kostnaden per dygn. Det här sättet är framför allt bra om du vill testa stand by-läget.

2. Koppla in mätaren och låt den sitta under längre tid, exempelvis en vecka, tillsammans med apparaten. Det är bra sätt att se hur förbrukningen ser ut över tid. Det är särskilt bra för apparater som du använder ibland, exempelvis tv-spel, tv och luftavfuktare.

Att tänka på vid köp av en energimätare

Det finns många olika elmätare på den svenska marknaden. Priset för en mätare varierar från en hundralapp till över tusen kronor. Det är viktigt att läsa på om de olika mätarna och deras funktioner för att välja en som passar just ditt behov. Här kan du läsa om vad du bör tänka på innan du köper en energimätare.

Precision & Kvalitet

När det gällde precision och kvalitet skiljer det sig enormt mellan olika energimätare. Många billiga varianter kan inte visa låga effekter (0-6 Watt) vilket gör det svårt att testa apparatens energiförbrukning i stand by-läge. Generellt ger de dyrare mätarna ett mer korrekt resultatet än de billigare, både vid höga och låga effekter. Med en bra 230Energimätare kan du få korrekta mätningar på alla apparater i hemmet.

Pris

Pris är för de flesta en mycket viktig faktor när nya produkter ska inhandlas. När det gäller energimätare lönar det sig att inte köpa den billigaste modellen. Du får nämligen vad du betalar för och en billig mätare kan ge missvisande resultat. Om du vill ha en pålitlig mätare som snabbt ger korrekta resultat bör du köpa en av premiummodellerna. Priset för en elmätare är 100-2000 kronor beroende på modell.

Modell

Det finns i princip två olika energimätare; en trådlös modell och en modell som sätts i eluttaget. Den absolut vanligaste mätaren är den som du kopplar in i eluttaget. Den är betydligt billigare än den trådlösa modellen och det tar även längre tid att mäta olika apparater.


Redaktionen
Elektriker.se
info@qualityunlimited.com
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Du kan använda elmätaren till alla apparater som drar ström, exempelvis mobilladdare, dator, tv, kyl, frys, hårtork, luftavfuktare, tv-spel, vattenkokare, brödrost och lampor.
  • Alla som vill få bättre koll på sin energiförbrukning bör använda en energimätare. Om du exempelvis tycker att din elräkning är väldigt hög kan det vara en god idé att se över vilka apparater som drar mest ström hemma.
  • Elförbrukningen mäts i kWh vilket är en förkortning för kilowattimme.