En BMW står och laddar på en snöig uppfart i ett svenskt villaområde.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Att ladda en elbil fullt kan ta några minuter eller nästan ett dygn. Förutom storleken på batteriet avgörs laddtiden av laddstationens effekt och bilens möjlighet att ta emot strömmen. Här kan du läsa exempel på hur lång tid det tar och få tips på hur snabb laddbox du behöver.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 24.11.2023

Det finns många sätt att ladda en elbil. I normalfallet laddar du den i en laddbox vid din villa eller vid laddplatser inom din bostadsrättsförening, men ibland är du på språng och behöver använda publika laddstationer. Oavsett är det bra att tänka på att batteriets laddning helst ska vara mellan 20 och 80 procent, det vill säga aldrig helt urladdat eller helt fullt. Det förlänger batteriets livslängd. Därför har vi räknat ut laddtider baserat på detta spann.

Så fort går det att ladda hemma

Hemma laddar man sin elbil med AC-laddare. Då tankar man bilen med växelström som bilens egen omvandlare gör till likström som lagras i batteriet. Omvandlingen i bilen gör att AC-laddning går långsammare än DC-laddning som finns i publika snabbladdare. Det finns även AC-laddning på offentliga platser och då fungerar det precis som när man laddar hemma.

Läs också: Laddning med AC eller DC – vad är skillnaden?

Tider för AC-laddning: från 20 till 80 procent
LaddeffektBatteristorlek 50 kWhBatteristorlek 75 kWh
3,7 kW ca 8 tim ca 12 tim
7,4 kW ca 4 tim ca 6 tim
11 kW ca 2 tim 45 min ca 4 tim
22 kW ca 1 tim 20 min ca 2 tim

Elbilar har en viss begränsning för högsta effekt för AC-laddning, utifrån vad bilens omvandlare kan hantera. I dagsläget är det få bilar som kan AC-ladda på 22 kW. En vanligare begränsning är 11 kW, till exempel för många av Teslas modeller. Om man å andra sidan har två bilar som laddar på 11 kW kommer man upp i 22 kW. Men då gäller det också att husets elanläggning har en sådan kapacitet, vilket är ovanligt, och att uppgradera sin huvudsäkring innebär en högre nätavgift.

Läs också: Vad kostar det att installera laddbox?

Laddtider med snabbladdning

Snabbladdare hittar du på en del offentliga laddplatser. Det som kallas snabbladdning är minst 50 kW och då får bilen likström (DC) direkt in till batteriet. Därför är bilens gräns för DC-laddning oftast betydligt högre än för AC-laddning.

Tider för DC-laddning: från 20 till 80 procent
LaddeffektBatteristorlek 50 kWhBatteristorlek 75 kWh
Snabbladdning 50 kW ca 36 min ca 54 min
Supersnabbladdning 150 kW ca 12 min ca 18 min
Supersnabbladdning 250 kW ca 7 min ca 11 min

Det finns laddstationer som kan mata ut hela 400 kW, men det finns inte ännu elbilar som kan ladda på den effekten. Ha koll på din gräns för snabbladdning, för om det är till exempel 170 kW är det dumt att ställa sig på en plats med maxeffekten 250 kW där priset per kWh är högre.

Läs också: Vad kostar det att ladda en elbil?

Så kan du räkna

Det finns en enkel formel för att ta reda på hur lång tid det tar att ladda en elbil. Man räknar ut tidsåtgången genom att ta batteriets kapacitet i kWh delat med laddeffekten i kW. Exempelvis är 50 (kWh) delat med 11 (kW) ungefär 4,5. Det betyder att det tar 4,5 timmar att ladda upp 50 kWh när man laddar på effekten 11 kW.

Hur långt du kommer på 50 kWh är en annan fråga. Storleken på batteriet och räckvidden är inte samma sak eftersom bilar är olika energieffektiva per mil.

Fler faktorer som påverkar laddtiden i praktiken

Siffrorna i den här artikeln utgår från det enkla sätt att räkna ut laddtiden som vi nämnde ovan. Det är en ungefärlig uppskattning av tid som är en god indikation av tidsåtgången. Däremot finns det två övriga faktorer som påverkar laddtiden.

  • Temperaturen. Ett varmt batteri på 20–25 grader laddar mer effektivt än ett kallt. Sverige är som bekant inte ett land med 20–25 grader särskilt ofta. Därför är det en fördel med elbilar som kan värma upp batteriet inför ett laddstopp.
  • Batterinivå vid laddstart. DC-laddning går snabbare när batteriet är lågt, så efter 80 procent är snabbladdningen inte särskilt snabb. Vissa bilar har dock en laddkurva där DC-laddningen blir mindre effektiv redan vid 50 procent. Snabbladdning är alltså en optimal lösning när du har lågt batteri. AC-laddning har istället en jämn laddkurva, men är å andra sidan långsammare under hela laddtiden.

Jämför priser på att installera laddbox

Du som är intresserad av att installera en laddbox hemma kan enkelt samla in offerter här på Elektriker.se. Genom att fylla i formuläret på den här sidan får du kontakt med upp till tre laddboxinstallatörer. Då kan du jämföra installatörernas erbjudanden för att hitta ett bra pris.

Avdrag: Just nu (2024) finns ett skatteavdrag för grön teknik som ger 50 procent rabatt på att installera en laddbox hemma. Det gäller bara när man beställer laddbox och installation tillsammans.

Jämför erbjudanden