Register

Guide: Så hittar du den bästa lödstationen och lödkolven


En egen lödstation med tillhörande lödkolv är ett fantastiskt redskap som kan användas till en mängd olika saker, till exempel för att laga kretskort, reparera saker i hemmet, utföra hobbyprojekt eller för att använda vid bilreparationer.

Redaktörens val:


För att du ska kunna göra allt detta behöver du dock en bra kolv med station. Vi guidar dig rätt i det stora utbudet och har dessutom tagit fram de bästa modellerna.

Vad är en lödkolv och lödstation?

En kolv för lödning är helt enkelt ett verktyg som genom värme sammanfogar metallkomponenter. När man tillför hög värme och dessutom ett lödmaterial, till exempel lödtenn, kan man sätta ihop olika metalldelar. Det gör att man själv till exempel kan reparera ett kretskort eller sätta ihop rördelar.

Det är bra att köpa en kolv tillsammans med en så kallad lödstation eftersom du då har en plats att vila kolven på när den inte används. På stationen brukar också reglage för värmeinställningar sitta.

Fördelar med en lödkolv

  • Ger möjlighet att utföra mindre reparationer i metall på egen hand
  • Enkel att arbeta med när du väl fått in snitsen
  • Går att använda till många olika projekt

Olika typer av kolvar

Det finns ganska många olika typer av lödkolvset, allt från varianter som lämpar sig för nybörjaren till lite mer avancerade modeller för den som ofta arbetar med lödning.

Här listar vi de vanligaste varianterna av kolvar.

Gaslödare

En gaslödkolv drivs av just gas, närmare bestämt tändargas.

Fördelen med den här modellen är att den är mobil eftersom du inte behöver något eluttag för att den ska fungera. Trots att modellen inte är nätansluten har den också en hög prestanda, något som gör att den fungerar bra, även för proffset.

Lödpistol

En lödpistol är en nätansluten enhet. Du behöver alltså ha ett eluttag i närheten för att du ska kunna använda din kolv. Fördelen med den här modellen är att den blir varm väldigt snabbt. Nackdelen är att den inte lämpar sig så bra för precisionsarbeten.

Batteridriven kolv

Den här typen av kolv får sin energi från batterier. Det ger dig visserligen en mobil kolv som går att ta med sig överallt. Nackdelen är dock att prestandan inte blir speciellt hög, något som begränsar användningsmöjligheterna ganska mycket.

Vilken lödkolv ska du välja?

Olika typer av kolvar och stationer passar olika bra för olika ändamål. Det är därför viktigt att du funderar lite över vad din enhet ska användas till.

Här listar vi några exempel:

Nybörjaren

Är du helt ny på lödning? Då kan det vara bra att satsa på en batteridriven eller gasdriven variant. Vill du ha en kolv med stor kraft väljer du med fördel den senare. Välj gärna en modell som har integrerad led-belysning, på så sätt ser du enklare vad du arbetar med.

Hemmafixaren med erfarenhet

Vill du använda din kolv till hemmaprojekt, till exempel för att laga rör eller andra lite större metallenheter? Då kan en lödpistol vara det rätta verktyget för dig. Det är dock viktigt att tänka på att pistolen fungerar sämre för precisionsarbeten.

Kommer du att vilja hålla på med precisionsjobb som att laga kretskort rekommenderas därför istället en gasdriven variant, gärna med belysning. Satsa även på en kolv där lödspetsarna kan bytas ut. På så sätt utökar du möjligheterna att använda ditt verktyg för olika ändamål. En smalare spets passar till exempel bra för precisionslödning, medan en bredare kan användas vid andra arbeten.

Proffset

Är du van vid lödning? Då vet du förmodligen redan själv vad du föredrar att arbeta med för typ av verktyg. Viktigt för dig är dock att se till att enheten har reglerbar temperatur och att du har möjlighet att byta ut lödspetsarna.

Satsa gärna på en lite dyrare modell av hög kvalitet. En sådan håller ofta i många år om den sköts på rätt sätt.

Tillbehör

Här listar vi de viktigaste tillbehören till din enhet.

Lödtenn

En förutsättning för att din kolv och station ska kunna sammanfoga metallkomponenter är att du har tillgång till lödtenn. Lödtennet är nämligen själva klistret när du arbetar med en kolv. Tennet säljs ofta på rullar, ungefär som garn.

Förr kunde lödtennet innehålla bly, men på grund av ett direktiv från EU, RoHS (Restriction of Hazardous Substances), är det inte längre tillåtet när det gäller nyproducerade apparater.

Avtorkningssvamp

Det är lätt hänt att lödtennet samlas på lödspetsen och bilar klumpar, något som försvårar arbetet. Med hjälp av en avtorkningssvamp kan du enkelt avlägsna problemet. Svamparna är ofta tillverkade i ett slags metalltrassel och medföljer de flesta stationer.

Tennsug

Har något gått fel i arbetet? Med en tennsug avlägsnar du enkelt komponenter som av någon anledning blivit lödda på fel sätt.


Redaktionen
Elektriker.se
info@qualityunlimited.com
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det är inte helt omöjligt att löda i rostfritt stål, järn, aluminium och höglegerat stål, men det är mycket svårt. Det krävs också att metallen har en plätering av en annan, mer lödvänlig metall.
  • Det finns kolvar i många olika prisklasser, men vill du ha en riktigt bra modell så får du vara beredd att lägga ett par tusenlappar.
  • Vi har tagit fram de modeller som är bäst i test i olika prisklasser. Läs våra tips så är det enkelt att hitta en enhet som passar dig.