Register

Bästa strömtången 2022


Vill du kunna mäta ström? Då är förmodligen en strömtång rätt verktyg för dig. Det är ett elektriskt testverktyg som är en kombination av en strömsensor och en handmultimeter. Läs vidare för att lära dig mer och se vilka modeller som är bäst i test.

Redaktörens val:


Vi har tittat närmare på strömtänger och valt ut de fem som är bäst i test. Urvalet är baserat på tester, kundomdömen, recensioner och populära modeller från trovärdiga varumärken. I den här köpguiden hittar du användbar information samt svar på vanliga frågor om strömtänger.

Vad är en strömtång?

Det är en tång som mäter ström. Det är ett elektriskt verktyg som är en kombination av en digital handmultimeter (DMM) och en strömsensor. Det är ett säkert och robust verktyg som består av plastdetaljer och käftar av ferrijärn. Dagens moderna strömtänger är universaltestverktyg med flera olika mätfunktioner. En tång har vanligtvis samma grundläggande funktionerna hos en DMM. Exempelvis kan tången användas för att mäta spänning, kontinuitet och resistans.

Strömtänger har blivit populära att använda eftersom de både är säkra och bekväma. Med en tång slipper du göra på det traditionella sättet, det vill säga skära i en kabel och sätta in mätarens testkabel i kretsen, när du vill mäta ström. Istället sätter du tången runt en sladd, kabel eller annan ledare i ett elektriskt system för att mäta strömmen. Det gör att du kan mäta ström i en krets utan att bryta strömmen.

Hur fungerar en strömtång?

Strömtänger kan användas för att mäta ström i elsystem i bostäder såväl som kommersiella elsystem. Den används också på industriell utrustning, industrikontroller och industriell VVS. Tängerna används vid service, underhåll och installation, exempelvis när något i det befintliga systemet måste repareras eller en felsökning av systemet måste göras. När tången omsluter den strömförande kabeln eller ledaren ges en signal som är proportionell mot den uppmätta strömmen.

Att tänka på vid köp av en strömtång

Utbudet av strömtänger är inte jättestort på den svenska marknaden, men det gör det desto viktigaste att veta skillnaden mellan de produkter som finns. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan olika tänger så att du kan välja den som passar just ditt behov bäst. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du köper en strömtång.

Olika modeller för olika sorters ström

Först och främst bör du vara medveten om att det finns olika sorters tänger. De olika modellerna lämpar sig för olika sorters ström och därför är det viktigt att du väljer den som passar ditt ändamål. De tre olika sorters strömtängerna är:

  • Strömtransformatortång som är ett verktyg som endast mäter växelström (AC).
  • Halleffektströmtång som mäter både växelström och likström (AC och DC).
  • Flexibel strömtång som endast mäter AC, men som är särskilt lämplig för mätning i trånga utrymmen tack vare användandet av en Rogowski-spole.

Olika strömområden

Det är viktigt att kolla upp tångens strömområde. De flesta modeller erbjuder ett minsta strömområde på 0-100 A. Vissa modeller har ett strömområde på upp till 600 A och andra kraftigare tänger mäter upp till 999 A eller 1 400 A.

Säkerhet & Kategoriklassning

Säkerhet är A och O när du använder en strömtång. Verktyget måste vara användarvänligt och i rätt klass för arbetet som tången ska utföra. Verktyget är en gräns mellan dig och den farliga livsströmmen och därför måste du vara mycket noggrann med att välja en tång med rätt kategoriklassning för det arbete du utför. Kontrollera att tången är klassad för den miljö som du arbetar i. Välj alltid en produkt från en pålitlig tillverkare som bygger och testar sina produkter själva. Samtliga produkter i den här köpguiden uppfyller internationell säkerhetsstandard.

Användarvänlighet

Innan du köper en strömtång bör du fundera på hur och var du ska använda verktyget. Ska du använda det utomhus? Önskar du en flexibel tång som passar i flera olika miljöer? En tång som endast är utformad för inomhusbruk kommer inte att ge exakta mätningar om du använder den utomhus.

Egenskaper & Funktioner

Olika strömtänger har olika egenskaper och det är viktigt att du tänker igenom vad du behöver. Köp inte en tång med massor med egenskaper som du inte behöver eftersom produkten både blir dyrare och mer svårhanterlig. Köp en tång som har de egenskaper du behöver för att få jobbet gjort.


Redaktionen
Elektriker.se
info@qualityunlimited.com
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Om du ska mäta höga strömnivåer är strömtänger att föredra eftersom digitala multimetrar inte kan mäta 10 A ström i mer än 30 sekunder.
  • Ingen! Det är samma typ av produkt.
  • Alla som vill kunna mäta ström på ett säkert sätt, men framför allt yrkesverksamma personer som jobbar med underhåll, service och installationer.