Register

Spara pengar med en elbil!


Är du på jakt efter tips och trix om hur du kan ta ansvar för din elbil så billigt som möjligt? Då är det här en guide för dig. I följande text hittar du mer information om hur du kan spara pengar, el och njuta av din elbil samtidigt.

Redaktörens val:

Vil elbil som laddas med laddare som har gul sladd

Det är lika lätt att konsumera klimatsmart som smart för din plånbok om du väljer en eldriven bil. Oavsett om du har ägt en elbil i flera år eller om du är nyfiken på området så finns det många bra spartips att känna till. Genom att läsa på om kostnaderna ökar du dina möjligheter att ta så smarta beslut som möjligt. Du hittar svaren på de vanligaste frågorna längst ner i texten om du vill börja med dem.

Smart att äga elbil

Som ägare till en elbil slår du två flugor i en smäll, du är både en klimathjälte och ekonomiskt smart. Du som inte redan äger en elbil, men funderar på att uppgradera dig går i helt rätt tankar. Samtidigt krävs det en viss investering för att skapa de bästa förutsättningarna för dig och din nyfunna kärlek, elbilen.

Fördelar med laddbox

Det som krävs för att du ska kunna ladda din elbil hemma är framdragen el samt en laddbox. Om du bor i en bostadsrätt eller en hyresrätt kan du lägga fram en motion till din styrelse eller hyresvärd att investera i en laddbox. För dig som bor i villa blir det en något större egen investering, samtidigt får du igen pengarna du lägger ut. Det billigaste alternativet oavsett om du måste bekosta laddboxen eller inte är en laddbox som placeras på väggen i ett garage eller utomhus.

Fördelar med laddstolpe

Om du vill installera en laddstolpe istället för en laddbox blir det en ökad kostnad eftersom det är en omständigare installation. Samtidigt kan det här vara ett billigare alternativ för dig som bor i bostadsrätt eller hyresrätt eftersom det är lättare att dela på en laddstolpe än en laddbox. Även om det sistnämnda inte heller är en omöjlighet.

Att investera i laddningsmöjligheter hemma

Den största fördelen med en laddstolpe eller en laddbox som komplement till din elbil är att du sparar mycket pengar på att ladda din elbil hemma. Du betalar i runda slängar 1-1,50kr per kilowattimme. Det gör att milkostnaden landar på runt 2-3kr/mil. De flesta ställen som ger dig möjlighet att hyra plats vid en laddstation ger dig en kostnad på runt 6kr/mil. Om du dessutom bor i bostadsrätt eller hyresrätt så är ni flera som delar på den initiala kostnaden att installera laddboxen eller i vissa fall laddstolpen eller stolparna.

Om du investerar i en laddbox eller laddstolpe ökar du också värdet på din bostad eftersom allt fler kör på el. Läs mer om att ladda elbilen hemma här.

Elbilens kostnad

Elbilens kostnader är precis som namnet avslöjar i stor utsträckning kopplat till kostnaden för el. Det tillkommer i vissa fall en kostnad för att installera en laddbox eller en laddstolpe, men om du redan har tillgång till den typen av anordning är det billigt att ladda din bil.

En genomsnittslägenhet har en kostnad på cirka 1000 i elförbrukning per månad. Det blir ungefär 12 000kr om året. För villaägare är kostnaden lite högre, ungefär 3000kr per månad och 36 000kr per år. Elen som krävs för att ladda en genomsnittlig elbil kostar ägaren cirka 210kr per månad, vilket motsvarar ungefär 2500kr per år. Det vill säga, i sammanhanget är det betydligt billigare att ladda en elbil än att förbruka el på andra sätt.

Investeringsstöd för elbilsägare

Som om ovanstående inte skulle vara nog så kan du få ett investeringsstöd om du väljer att investera i en elbil. Investeringsstödet täcker främst kostnaderna för att installera en laddstolpe eller laddbox. Du kan nämligen få upp till 50% av kostnaderna täckta av stödet om du ansöker om det. Dessutom finns det andra sätt att få igen dina utgifter, exempelvis om ni är flera som delar på laddstationen eller om du förbrukar lite el i övrigt.

En annan aspekt att ta hänsyn till är hur stort batteri din elbil har. Ju större batteri desto längre räckvidd. Samtidigt drar större batterier i vissa fall lite mer per mil än en bil med ett mindre batteri. I slutändan handlar det om vad du som konsument föredrar, om du ska köra längre sträckor eller kortare sträckor.

För en genomsnittlig bil som går på fossila bränslen är månadskostnaden ungefär 2250kr. För en elbil däremot är kostnaden cirka 210kr per månad utöver kostnaden för försäkring. Det innebär att du sparar åtminstone 1000kr/månad, vilket i sin tur innebär att du sparar runt 12 000kr per år genom att välja en elbil istället för en bil som går på exempelvis bensin.

Driftkostnad för elbil

Kostnaden per mil varierar också väsentligt mellan elbilar och andra bilar. Exempelvis drar en normal bil cirka 0,6 liter bensin per mil. I dagsläget ligger bensinpriset på ungefär 15kr/liter. Det blir en kostnad på ungefär 9 per mil. För en normalstor elbil däremot blir kostnaden endast cirka 3kr/mil med utgångspunkt i att bilen kan gå 6-8 mil på en laddning. Det gör att du sparar 6kr per mil. Det kanske inte låter jättemycket, men om du kör bil cirka 1000-2000 mil per år sparar du uppemot 12 000kr per år.

Ladda bilen kostnadsfritt

Här kommer tre handfasta tips som hjälper dig pressa kostnaderna lite till.

  • Utnyttja kommunens laddningsstationer. Det här är ett jättebra alternativ för dig som bor i en kommunalt ägd hyresrätt med laddstation. Vissa kommuner erbjuder dessutom olika former av subventioner för dig som bor i villa. Genom att använda någon av dem kan du spara ännu mer pengar när du laddar din elbil hemma.
  • Passa på att ladda din elbil när elpriset är som lägst. Ladda elbilen på natten istället för på dagen när alla andra också konsumerar el som bäst. Du kan också fundera på att själv börja producera el med hjälp av exempelvis solceller. På det sättet kan du bli självförsörjande, det vill säga, då kostar din el dig ingenting.
  • Ladda bilen samtidigt som du uträttar ett ärende eller exempelvis äter på en snabbmatsrestaurang. Många snabbmatsrestauranger och vissa köpcentrum erbjuder kostnadsfri laddning så länge du utnyttjar deras restaurang eller butik.

Redaktionen
Elektriker.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En bättre begagnad elbil kostar cirka 100-150 000kr i dagsläget. Utöver det tillkommer det en kostnad för laddbox eller laddstolpe om du bor i villa. Om du vill köpa en nyproducerad elbil kostar de billigaste runt 250 000kr. Samtidigt sparar du pengar per mil om du slår ut köpet över tid.
  • Det beror på hur stort batteri din elbil har samt hur du kör. I de flesta elbilar som finns på marknaden idag är storleken på batteriet någonstans mellan 35 till 95 kilowatt. Ett större batteri innebär ofta att du kan köra längre sträckor på en laddning.
  • Nej. Framförallt inte om du bor i en bostadsrätt eller hyresrätt med tillgång till laddstolpe eller laddbox. Sedan följer du bara anvisningarna och kopplar in din bil i laddstolpen eller laddboxen och så sköter resten sig automatiskt.