Register

Din köpguide för att hitta den bästa svetsen


Nyckeln till att hitta en bra svets är att identifiera dina behov, oavsett om du är en bilmekaniker eller en praktiskt lagd fastighetsägare kommer du ha nytta av detta mångsidiga verktyg. Här guidar vi dig till den bästa modellen just nu.

Redaktörens val:


Att svetsa är en mångsidig och viktig del inom tillverkning och när nödvändiga komponenter behöver repareras. Med tanke på hur viktigt det är att svetsning utförs korrekt är det avgörande att köpa rätt typ av modell. Som du kanske redan känner till så handlar svetsning om att smälta samman olika delar genom hög värme och bilda en skarv. Värmen består av en elektrisk gnista eller en gasformig flamma. Vanligtvis är det aluminium och metall som sammanfogas, ibland även andra material som till exempel trä. Med lite träning kan i stort sett vem som helst göra detta jobb. Se bara till att ha nödvändig utrustning och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Med tiden kan du bli riktigt skicklig så det är därför klokt att köpa den bästa modellen du kan få tag på.

En högkvalitativ svets är användbart inom en rad branscher och yrken, däribland följande:

 • Bilmekaniker.
 • Glasarbetare.
 • Juvelerare för att forma ädelstenar.
 • Plåtarbetare.
 • Rörmokare och rörläggare.
 • Tillverkning av verktyg och utrustning.

Dess stora betydelse gör det värt att investera i den bästa modellen utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Om du är osäker på vilka faktorer du bör beakta så kommer denna köpguide att hjälpa dig, läs vidare!

Identifiera dina behov och användningsområden

Ta reda på vilka typer av projekt och material du behöver svetsa. Beroende på vad du behöver sammanfoga så kommer det påverka vilken typ av modell som är mest lämplig. Ska du skapa metallskulpturer? Tänker du kanske återställa en gammal motorcykel i ditt garage? Eller behöver du utföra grundläggande reparationer i ditt hem? Det är värt att ta dig tid för att identifiera de projekt som kommer att utgöra den största svetsaktiviteten. En av de viktigaste faktorer att identifiera är den specifika metalltjockleken som du kommer att sammanfoga.

Vilka andra faktorer är viktiga att tänka på? En annan faktor värd att beakta är möjligheten att utöka användningen för din svets. Om du behöver den till olika typer av projekt kommer en mångsidig modell att vara idealisk. Överväg en modell med tillräckligt hög effekt och styrka för att klara av varierade typer av projekt. Kom ihåg att nyckeln till att hitta den bästa modellen är att identifiera dina behov. När du har bra koll på dina behov är du på god väg att hitta den bästa och mest lämpliga modellen. För att veta vilken svets som passar dig bäst bör du titta närmare på vilka typer av svetsar som finns på marknaden. Fortsätt läsa och se närmare på dessa!

Välj en svets som passar dig

Eftersom det finns många modeller på marknaden är det bra att ha koll på vilka typer du kan köpa, inte minst för att det är svårt att hitta en modell som verkligen kan göra allt. Se på följande typer av modeller:

 • Invertersvets - En invertersvets har många fördelar jämfört med konventionella modeller. Den fungerar på samma sätt genom att konvertera ström till lämplig svetsström, även om en invertersvets gör det mer effektivt och använder en mindre uteffekt. Dessutom är den mycket mindre i storlek och väger mindre än konventionella modeller.
 • Pinnsvets - En pinnsvets är effektiv att använda när det blåser, regnar eller när du behöver svetsa smutsig metall. Den är också prisvärd och är i likhet med en invertersvets lätt att bära och förflytta.
 • TIG-svets - En TIG-svets kräver i regel mer skicklighet än andra typer av modeller. Å andra sidan är den mycket mångsidig när du har utvecklat erfarenhet av svetsning. När du behärskar denna typ av svets kan du smälta samman ett stort antal metaller med olika tjocklek, speciellt lätt blir det att svetsa tunna metaller med minimal distorsion. Ännu en fördel är att det inte blir något stänk som det annars brukar bli med andra svetsar.
 • MIG-svets - När du ska sammanfoga tjocka och tunga metaller är en MIG-svets lämplig att använda. Denna typ av svets är otroligt stark och har en mindre distorsion än andra modeller. Den är idealisk att använda för aluminium och tunnmetallarbete när du vill ha precision.

Redaktionen
Elektriker.se
info@qualityunlimited.com
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Du behöver använda den inom ett stort antal branscher och yrken, såsom industri, konstruktion, reparation och tillverkning. Om du äger en stor fastighet eller flera fordon kan den även komma till användning emellanåt.
 • Det är lika enkelt som det låter. Du använder den genom att applicera värme med svetsbrännaren på metallen och sammanfoga delarna.
 • De som tycker om praktiskt arbete och är tekniskt intresserade kommer inte ha några svårigheter. Med viss övning kommer du att utveckla tillräckligt med färdigheter för att utföra denna aktivitet.